Όταν το σώμα συναντά τη Γλυπτική και τη Χαρακτική

Site-specific installation performance

Η ιδέα της performance ξεκίνησε όταν επισκέφτηκα την έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη στη Θεσσαλονίκη και αναζωπυρώθηκε κατά την επίσκεψη μου στην έκθεση του στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η εμπειρία μου ήταν δυνατή καθώς τριγυρνούσα ανάμεσα στις τοτεμικές φιγούρες και ζήτησα από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη να κάνω μία performance στο πλαίσιο της έκθεσης του.

Οι αρχετυπικές αυτές μορφές για μένα ανέπνεαν και στέκονταν μάρτυρες πέρα από την προσωπική μου ιστορία ήταν μάρτυρες μιας πανανθρώπινης ιστορίας. Πρόγονοι, πνεύματα, βουνά, ήχοι λες και είχαν υλοποιηθεί μπροστά μου.

Ως performer αισθάνθηκα το σώμα μου να εκφράσει τις δυνάμεις και τις ενέργειες που εκπέμπονται από τα γλυπτά αυτά.

Ως καλλιτέχνης στην πορεία μου μελετώντας τα κυκλαδικά, μυκηναϊκά και θηβαϊκά ειδώλια τη φόρμα και τη δυναμική τους έψαχνα μέσα από το σώμα να κινηθώ από δυνάμεις κοσμικές άλλες φορές φωτεινές άλλες φορές χθόνιες. Θεωρώ το σώμα πύλη που εκφράζει αρχέγονες αλλά και σύγχρονες κινήσεις, είναι μία ζωντανή ύλη που μετατρέπεται σε γλυπτικές φόρμες και χαρακτικές δυναμικές.

Η performance εμπνέεται από τα οικουμενικά σύμβολα των γλυπτών δημιουργώντας μία τελετουργία όπου το σώμα μεταμορφώνεται σε ζωντανό γλυπτό και χαράζει τον εαυτό του και το χώρο.

Τύπος

Όταν το σώμα συναντά τη γλυπτική και τη ζωγραφική στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, δελτίο τύπου, Culture now. Gr, Αθήνα, 9 Απριλίου 2014 (watch online)

Αιμιλία Μπουρίτη + Συν+Εργασία καλλιτεχνική πλατφόρμα