Η Ανθρωπομετρία μιας μεταβιομηχανικής πόλης

Site specific installation performance

Ο χώρος της αγροτικής αποθήκης «Μελέτη Μυλωνά» μετατρέπεται σε ένα πεδίο διαλόγου μεταξύ ατομικού και συλλογικού, φυσικού και ψυχικού χώρου.

Κάτοικοι από διαφορετικές περιοχές του Ασπροπύργου όπως το κέντρο της πόλης, η Παραλία Ασπροπύργου, η Γκοριτσά, η Αγία Μαρίνα, και η Νέα Ζωή καταθέτουν σε βίντεο την προσωπική τους εμπειρία σε σχέση με την πόλη και τη δυναμική της.

Η καλλιτέχνης χαράζει μέσα από την κίνηση του σώματος και την διάδραση των υλικών της εικαστικής εγκατάστασης τους ψυχικούς και φυσικούς χάρτες της πόλης, φέρνοντας στην επιφάνεια την ιστορική διαδρομή του Ασπροπύργου και τη δυναμική του εξέλιξη.

Ο Ασπρόπυργος αποτελεί τη μικρογραφία μίας διεθνούς κατάστασης με στοιχεία βιομηχανικής και μεταβιομηχανικής εξέλιξης, πολυπολιτισμικότητας, προσπάθειας αγροκτηνοτροφικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Είναι ένα τοπικό στοίχημα της πόλης που αν επιτευχθεί δίνει και το ελπιδοφόρο μήνυμα σε μία ολόκληρη κοινωνία ότι εξελίσσεται, θυμάται και σέβεται την ιστορία της, τον ανθρώπινο μόχθο αλλά και τον πλούτο της διαφορετικότητάς της.

Βασικό στοιχείο του καλλιτεχνικού έργου είναι η συνεργασία μεταξύ εικαστικής τέχνης και επιστήμης. Η εικαστική δράση και η εγκατάσταση αλληλεπιδρούν με την κάτοψη της πόλης του Ασπροπύργου και την πληθυσμιακή της απόχρωση όπως την έχει αποτυπώσει η πολιτικός μηχανικός Μαρία Λιάκου.

Τύπος

Η Ανθρωπομετρία μιας μεταβιομηχανικής πόλης, δημοσίευση στο Συνέδριο Αττική σε Κρίση, Οργάνωση: ΣΑΔΑΣ τμ. Αττικής και Σύλλογος Μηχανικών Ασπροπύργου,  26/05/2018, στο atticaincrisis.com (watch online)

Η Ανθρωπομετρία μιας μεταβιομηχανικής πόλης από την εικαστικό Αιμιλία Μπουρίτη, Θριάσιο, Ημερήσια Έκδοση για την περιοχή του Θριασίου πεδίου & Αττικής, 6/10/2017, thriassio.gr (watch online)

Αιμιλία Μπουρίτη + Συν+Εργασία καλλιτεχνική πλατφόρμα